Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arbetsskor är efterlängtade. Hittills har de anställda inom regionen fått betala sina arbetsskor själva. Foto: Mikko Lindskog/SVT

Nu får vårdanställda i Örebro län gratis arbetsskor – regionen satsar fem miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare har de regionanställda i Örebro län fått köpa egna arbetsskor. Nu blir det ändring på det för 7 500 anställda.

– I går blev det lite extremt och vi hamnade på 22 000 steg på jobbet, berättar undersköterskan Sandra Svensson.

Även om det var ovanligt många steg för Sandra så är det ett faktum att vårdpersonal går och står mycket. Därför behöver personalen använda stadiga skor med bra dämpning.

Många väljer någon form av joggingskor, men det betyder också en kostnad på någonstans mellan 1 000 och 2 000 kronor per par. En kostnad som personalen hittills har fått stå för själva. För den som sliter ut tre par per år blir det en ansenlig summa.

Upphandling startar

Totalt kommer Region Örebro län att satsa fem miljoner kronor på arbetsskor till runt 7 500 anställda. Beslutet om pengarna har redan tagits av regionfullmäktige, men under onsdagen tog också ett beslut i regionstyrelsen. Det innebär att regiondirektören får i uppdrag att göra en upphandling av skor till de anställda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.