”Nu fick man se hur det verkligen är”

Uppdaterad
Publicerad

I går berättade vi om hur en prisutdelning för tillgänglighet fick en ironisk tvist, då funktionsnedsatta inte kunde ta sig upp på scenen. Nu kommenterar kommunen händelsen.

Det var under söndagens föreningsmässa, anordnad av Örebro Föreningsråd, som fiaskot ägde rum. Det var föreningen ROTA, som arbetar för att personer med funktionsnedsättningar ska kunna vara lika delaktiga i samhället som alla andra, som skulle prisa ett antal föreningar som de anser har gjort insatser för att öka tillgängligheten i samhället.

Men i stället för att pristagarna kom upp på scenen fick prisutdelaren, Landshövding Maria Larsson, hoppa ner.

Scenen har en ramp, men för att komma ut på scenen måste man också ta sig förbi en dörr med tröskel. Och den dörren är enligt Yvonne Nordlund på ROTA alldeles för smal för de flesta rullstolar.

– Där kanske man kommer in med en pytterullstol, typ en sportrullstol. Men absolut inte med en permobil, säger Yvonne, som själv måste använda sig av rullstolen när benen inte orkar. Hon har blandade känslor inför det som hände på söndagen.

– Jag känner mig besviken, men samtidigt är jag lite smått skadeglad. Nu fick man se hur det verkligen är. Men det är tråkigt att det ska behöva gå så här långt, säger Yvonne.

”Samhället är tillgängligt”

Örebro kommun har ett så kallat tillgänglighetsråd, som så sent som i maj bytte namn från handikappsrådet. Carina Toro Hartman (S) är ordförande. Hon håller med

– Det är väldigt tråkigt att det är så, och det är också tråkigt att det inte har uppmärksammats tidigare, säger Carina Toro Hartman.

I morgon har Tillgänglighetsrådet sammanträde, och då lovar Carina Toro Hartman att frågan ska lyftas.

– Då ska vi se om vi kan ta av pengarna vi har. Om vi driver frågan så hoppas och tror jag att det kommer komma en ramp, säger hon.

Hur lång tid tar det innan alla har tillgänglighet till allt, oavsett funktionshinder?

Samhället är i mångt och mycket tillgängligt, och det blir bättre från år till år.

Tror du de som är berörda i det här fallet håller med?

Jag hoppas de håller med. Till exempel så tog man bort alla trägolv från uteserveringarna, man breddar ingångar, det ska vara signaler för hörselnedsatta på övergångställen. Så det finns många exempel på saker som är gjorda, men det betyder inte vi är nöjda och slår oss toll ro.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer