Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ingunn Granum, verksamhetschef på akutkliniken USÖ, berättar om den nya akuten. Foto: SVT

Nu flyttar akutmottagningen på USÖ in i helt nya lokaler

Uppdaterad
Publicerad

Akutmottagningens nya lokaler på bottenplan av H-huset längs Södra Grev Rosengatan står nu klara och är redo för inflyttning. På tisdag packar de ihop den tillfälliga mottagningen i ambulansgaraget och hänvisar patienter till den nya ingången.

I H-huset på Universitetssjukhuset i Örebro kommer delar av länets högspecialiserade vård så småningom att finnas, men just nu är bara bottenvåningen igång som för tillfället fungerar som en covidavdelning.

På tisdag, den 1 september, flyttar dock hela akutmottagningen in i de nya lokalerna där alla akutsökande patienter nu ska bli värderade på ett och samma ställe.

– Det är anpassade lokaler som man ska kunna jobba i. Att stå så här i ett garage är bättre än att vara i ett tält, men det är inte optimalt, säger Ingunn Granum, verksamhetschef på akutkliniken USÖ.

Samtidigt som den tillfälliga akutmottagningen flyttar ur det nya ambulansgaraget kommer det att börja användas av ambulansen.

Extra åtgärder mot smittspridning

Under coronapandemin har entrén vid den nya akutmottagningen anpassats för att säkra upp att smittspridning av sjukdomar som covid-19 begränsas.

– Skillnaden är att det kommer finnas plexiglas i lokalerna, och det var det inte tänkt att vara från början. Vi har sett till att det blir ett säkert ställe att komma till, säger Ingunn Granum.

Separat barnakutmottagning

Dessutom separeras barnakuten från övriga akutmottagningen.

– Vuxna och barn kommer inte att vistas i samma lokaler. Det blir en barnakutmottagning och en för vuxna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet