Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT Nyheter – kvar i Örebro Foto: SVT

Nu flyttar SVT:s lokala TV-sändningar från Örebro

Publicerad

På fredag sänds sista sändningen av SVT:s lokala nyheter från studion i Örebro. I fortsättningen kommer Örebros lokala nyheter att spelas in med programledare i Karlstad och sändas ut från Göteborg.

Det var i slutet på maj som företagsledningen för Sveriges television tog beslutet att omorganisera.  En förändring är att de lokala nyheterna inte längre kommer sändas från studion i Örebro.  

– Det kommer inte att bli mindre lokalt innehåll, tvärtom är vår ambition att utveckla och stärka både innehållet och vår bevakning i hela spridningsområdet Örebro län, sa Ingvar Näslund som är biträdande programchef för lokala nyheter på SVT, i samband med beskedet i maj. 

–  Vi vill utveckla tv-sändningarna och det viktigaste av allt stärka vår journalistik. Samtidigt är det givetvis tråkigt att studion i Örebro försvinner, men ambitionen är att det inte ska påverka vår lokala bevakning, enligt Ingvar Näslund. 

SVT:s syfte med omorganisationen är att färre personer ska arbeta med rent tekniska arbetsuppgifter, som utsändning och att fler ska kunna jobba som reportrar runt om i landet. Ny teknik gör det möjligt att samla utsändningsteknik på två orter i landet, Göteborg och Malmö, och låta programledare på färre orter producera nyhetsprogrammen.

– Förr satt man tre personer i ett kontrollrum, i dag kan man sända utan lokal teknisk personal, säger Linda Hermansson, redaktionschef för SVT Nyheter Örebro.

– Det är en teknisk utveckling som frigör resurser som man kan lägga på att vara mer ute på fältet och träffa människor, vilket är vårt viktigaste uppdrag.

Omorganisationen innebär att 14 nya journalisttjänster kommer fördelas över landet.

– Självklart hoppas jag att någon av tjänsterna ska hamna i vårt län, säger Linda Hermansson.

SVT Nyheter kommer finnas kvar i Örebro och producera nyheter för TV och för webben och appen SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer