Linda Hermansson, redaktionchefen på SVT Nyheter Örebro, och Ingvar Näslund som är biträdande programchef för lokala nyheter på SVT. Foto: Alexander Lindhe/SVT

SVT organiserar om – sändningarna från Örebro flyttas till Karlstad

Publicerad

I dag gick företagsledningen för Sveriges Television ut med informationen till de anställda att företaget ska genomföra en omorganisation. En av förändringarna som blir till följd av det här är att SVT Nyheter Örebros lokala nyhetssändningar flyttas från Örebro till Karlstad.

De lokala nyheterna kommer alltså inte längre sändas från studion i Örebro. Företaget menar att innehållet i sändningarna inte kommer att förändras, utan att det bara är sändningsorten – och därmed programledarna – som blir nytt.

– Det kommer inte att bli mindre lokalt innehåll, tvärtom är vår ambition att utveckla och stärka både innehållet och vår bevakning i hela spridningsområdet Örebro län. Vi vill utveckla tv-sändningarna och det viktigaste av allt stärka vår journalistik. Samtidigt är det givetvis tråkigt att studion i Örebro försvinner, men ambitionen är att det inte ska påverka vår lokala bevakning, säger Ingvar Näslund som är biträdande programchef för lokala nyheter på SVT.

Ingen sägs upp

Personalen i Örebro ska heller inte påverkas av omorganisationen. Enligt information från SVT:s ledning ska ingen sägas upp, utan eventuella förändringar i personalstyrkan ska lösas med pensionsavgång.

– Det är klart det finns en sorg att stänga nyhetsstudion som har ett stort symbolvärde när det kommer till en nyhetsverksamhet, och samtidigt en lättnad över att vi inte blir färre reportrar. Nu ska vi smälta det här och med tiden göra något bra av det, säger redaktionschefen på SVT Nyheter Örebro Linda Hermansson.

Facket: ”Stor sorg”

Som följd av att sändningarna flyttas från Örebro till Karlstad kommer också Västmanlands lokalnyheter – som just nu sköts av Örebro – att byta sändningsort. Lokala nyheter har sänts från Örebro sedan 1986. Men i november flyttas sändningarna alltså över till Karlstad, och studion i Örebro försvinner.

Jesper Mattsson, vice ordförande i Journalistklubbens lokala sektion i Örebro.

Jesper Mattsson är vice ordförande i Journalistklubbens lokala sektion i Örebro, och fick beskedet i dag.

– Det är en stor sorg att vi mister vår studio, och det beskedet kommer plötsligt. Vi som jobbar här har fram tills i dag trott att den ska vara kvar.

”Avlövas”

Även Journalistklubben centralt på SVT är bekymrade över dagens besked i Örebro, och konstaterar också att det är en stor förändring för klubbens medlemmar över hela företaget.

– Eftersom att vissa tjänster görs om kommer vi att noga hålla koll på arbetsbelastningen och arbetsmiljön. Jag tror många också känner att redaktionen här i Örebro avlövas ytterligare, säger Hanna Nyberg, Journalistklubbens ordförande.

– Det är en dämpad stämning här, och vi vet inte än hur det här kommer att påverka oss som jobbar här i Örebro, säger Jesper Mattsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer