Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tabletter med ämnet diklofenak blir från och med måndag receptbelagda. Foto: SVT

Nu försvinner vanliga värktabletterna från receptfria hyllan

Uppdaterad
Publicerad
På söndag kväll plockas alla tabletter som innehåller diklofenak bort från apotekets hyllor med receptfria varor. Från och med måndag krävs nämligen recept för att få handla tabletterna.

Någon rusning efter preparat med diklofenak i, såsom Eeze, Voltaren och Ignorin har det inte varit på sjukhusapoteket på USÖ i Örebro.

– Nej, vi har inte märkt av något särskilt, säger apotekschef Lina Selim. Men jag tror inte att alla vet om att det är nya regler från och med måndag.

Ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar

Anledningen till att kapslar och tabletter med det verksamma ämnet blir receptbelagt är en studie som publicerades 2018.

Den visar att risken för hjärt-kärlsjukdomar som stroke och hjärtinfarkt ökar vid användande av diklofenak – även under kortare perioder.

Hjälp att hitta ersättningspreparat

Fortfarande kommer det att gå att köpa gel, spray och plåster som innehåller diklofenak eftersom hjärt-kärlbiverkningar inte ökar med produkter som används på huden.

– De kunder som kommer in till oss nästa vecka och letar efter tabletterna kommer att få hjälp att hitta andra receptfria preparat eller så guidar vi dem till vården i de fall som behövs, säger Lina Selim.

Kan finnas det som är bättre

Men allt går inte att ersätta.

– Vid vissa sjukdomstillstånd finns det inte lika bra preparat men i andra kan det finnas de som faktiskt är bättre.

Mer om diklofenak

Visa

Receptfria smärtstillande läkemedel delas ofta upp i två grupper: Dels läkemedel som innehåller paracetamol, dels smärtstillande läkemedel som också hämmar inflammation, så kallade NSAID eller cox-hämmare.

I den inflammationshämmande läkemedelsgruppen ingår olika verksamma ämnen som ibuprofen, diklofenak, naproxen, nabumeton och acetylsalicylsyra.

Inflammationshämmande smärtstillande läkemedel har bättre effekt vid mensvärk, migrän eller värk i leder.

Samtliga receptfria smärtlindrande läkemedel kan dock användas vid vanlig huvudvärk.

Källa: 1177

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer