• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en gammal industri på Liljeholmen i Stockholm. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm. Läs mer

JB-koncernen i konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Skolkoncernen JB Education begär sig själva i konkurs. Nu har de avyttrat all skolverksamhet, även vuxenutbildningarna.

För två veckor sedan kom beskedet att friskolekoncernen JB Education avyttrade eller avvecklade sina 30 grund- och gymnasieskolor i Sverige, varav en i Örebro och en i Västerås. På tisdagen sålde de också all sin vuxenutbildningsverksamhet och begär nu sig själva i konkurs.

JB:s vuxenutbildningar finns inom företagen JB Kompetens och KompetensUtvecklingsInstitutet, som båda finns i Västerås och utbildar bland annat inom hotell och restaurang, fordon samt vård och omsorg. Men nu är det dags för ägarbyte. De nya ägarna är AcadeMedia, en stor friskolekoncern.

– Vi tar över all verksamhet som den är just nu. För medarbetare och studenter kommer det inte att märkas någon skillnad till en början. Vad som händer sedan får vi se, vi måste ju se hur verksamheten fungerar och ändrar kanske någonting senare. Men ingenting kommer att ändras omedelbart, säger Paula Hammarström, kommunikationsdirektör på AcadeMedia.

Rikard Sundin är utbildningsansvarig för restaurang, bageri, hotell och turism i Västerås. Han fick information via SVT i går kväll att JB begär konkurs.

– Det var lite oväntat, jag visste egentligen ingenting. Men man har kanske förstått att någonting ska hända även med oss, eftersom att de avvecklade grund- och gymnasieskolan, säger han.

Men trots att beskedet var lite oväntat är han inte orolig för framtiden.

– Jag har förstått det som att vi är en framgångssaga, att det är grund-och gymnasieskolorna som dragits med stora kostnader. Det måste ju finnas ett intresse för oss eftersom att vi blev köpta. Huvudsaken för mig är att det inte ska påverka varken studenterna eller oss lärare, säger han.

I morse när studenterna kom till skolan fanns en viss osäkerhet hos dem vad försäljningen och konkursen innebär.

– Det klart att det kan vara lite omvälvande när man läser i tidningen eller ser på tv att skolan går i konkurs. Men nu har vi haft lite information och berättat vad det innebär och att det troligtvis inte kommer att drabba oss alls, säger Rikard Sundin.

Inte heller rektorn för KompetensUtvecklingsInstitutet i Västerås, Irene Olsson Brunn, är orolig efter konkursen och inför ägarbytet.

– Vi är en stabil verksamhet och kommer att fortsätta som vi gjort, säger hon.

Grund-och gymnasieskolorna som JB Education tidigare hade i Örebro och Västerås kommer med största sannolikhet att tas över av stiftelsen Stadsmissionen. Där väntar man bara på ett godkännande av Skolinspektionen innan det blir helt klart. Elever och personal kommer troligtvis inte att påverkas av det ägarbytet heller.

  • Riskkapitalbolaget Axcel ägde JB Education.
  • JB Education avvecklade sina grund- och gymnasieskolor i slutet av maj – har hittat nya ägare till alla grundskolor samt 19 av 23 gymnasieskolor (inklusive Örebro och Västerås)
  • JB Educations vuxenutbildningar inom JB Kompetens och KompetensutvecklingsInstitutet sålde 11 juni sin utbildningsverksamhet till friskolekoncernen AcadeMedia.
  • Nu begär bolaget, som alltså inte längre har någon skolverksamhet, sig i konkurs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer