Nu har distriktssköterskorna fått nog

Uppdaterad
Publicerad

Över 200 distriktssköterskor har fått nog av underbemanning och en alldeles för hård arbetsbelastning på vårdcentralerna. Nu har de bildat en grupp i sociala medier för att protestera mot sin arbetssituation.

– Det byggs på mer och mer, säger Linda Orrvik. Vi har krav på e-bokningar och telefontillgänglighet. Man har ett delbetänkande att vårdcentralerna ska vara öppna 07:00-22:00, men vi klarar inte ens att bemanna 08:00-17:00 och vi ska göra vårdplaneringar.

Tillfört mer pengar

Från och med den första januari i år övertog vårdcentralerna vårdplaneringen efter en sjukhusvistelse, vilken kommunerna tidigare var ansvariga för. Till det får länets 28 vårdcentraler totalt 10 miljoner i år. Nästa år får de lika mycket och dom pengarna ska fördelas utifrån patientantal.

– Vi vill se till att patienterna inte hamnar mellan stolarna och för att man ska klara av det har vi tillfört mer resurser, säger Regionstyrelsen Örebro läns ordförande Andreas Svahn. Pengarna kan användas till att anställa mer personal vilket vi jobbar med hela tiden.

Fler arbetsuppgifter

I början av juni hade sköterskorna ett möte med Vårdförbundet och politiker för att berätta hur deras arbetssituation ser ut med bland annat högre krav på tillgänglighet.

– Jag förstår att man upplever att i takt med att vårdtyngden ökat, vi blir fler människor, så är också arbetsbelastningen väldigt stor, säger Andreas. Då måste vi se till att ett: man kan jobba smartare och två: att vi tillför de resurser som behövs.

Då borde ni tillföra fler resurser än vad ni gör idag?

– Det handlar också om att vi måste se till att vi jobbar smartare. Vi kanske behöver ta bort en del arbetsmoment, säger Andreas.

Pressad arbetssituation

Senast den första januari 2019 ska samtliga vårdcentraler kunna erbjuda obokade besök så kallade drop in och efter jul införs det på Adolfsbergs vårdcentral.

– Vi känner att det kommer att bli en otrolig press på oss också, säger distriktssköterskan Ingela Kärnheim Toresson.

Kommer ni klara det? 

– Det vet vi inte men vi får naturligtvis försöka eftersom det är ett krav från politikerna så det måste vi försöka lösa, säger Ingela.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.