Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Majoriteten av utryckningarna i Örebro är just mot centrum – därför byggs nu nya brandstationen på Öster. Foto: SVT

Nu har spaden satts i marken för den nya brandstationen på Öster i Örebro

Publicerad

Efter år av rivning och sanering tog Nerikes Brandkår idag det första spadtaget för att bygga en andra brandstation på Öster i Örebro.

– Staden har expanderat både när det gäller yta och antal invånare. Därför vill vi ha en bättre täckning av stan och vi har också många utryckningar i centrum, säger Per-Ove Staberyd, brandchef.

Efter många om och men var det till slut dags att ta första spadtaget till den nya brandstation som ska byggas på fastigheten i hörnet av Oskarsvägen och Universitetsallén.

På platsen där brandstationen ska ligga har det under flera år pågått förberedande arbeten. Först rivning och sen sanering av marken där det tidigare legat industrier.

På plats under byggstarten var bland andra Per-Ove Staberyd, som imorgon, fredag, gör sin sista dag på jobbet. Sedan väntar pension – efter 60 år inom yrket.

– Det är skönt att slutföra alla projekt innan andra tar vid. Jag är jättenöjd, säger han.

Ju snabbare desto bättre

Enligt Per-Ove Staberyd är platsen för nya stationen bra eftersom de flesta utryckningar idag sker till centrum, samtidigt som räddningstjänsten nu även kommer ut på Hjälmaren snabbare.

– Ju snabbare vi kommer ut på skadeplats ju bättre blir resultatet.

Brandstationen beräknas vara klar hösten/vintern nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.