Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Simon Andersson bor i det område som nu fått höjd avgift. Foto: Jennie Wahlgren/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Nu höjs parkeringsavgifterna i ytterdelarna av centrala Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Från och med idag, tisdagen den 15 juni, gäller nya parkeringsavgifter i de yttre delarna av centrala Örebro som nu kallas zon 2, det skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Den nya avgiften i zon 2 är 10 kronor i timman, vardagar 8-18, och avgiftsfritt på helger. Det  innebär en höjning där det tidigare kostat 2-5 kronor i timman att parkera.

För den som väljer att parkera under en hel arbetsdag hamnar kostnaden alltså på 80 kronor om dagen istället för 16-40 kronor om dagen.

”Alla behöver inte bilen varje dag”

”Vi hoppas att det ska vara ett initiativ att låta bilen stå kvar över dagen för de som inte nödvändigtvis behöver ta bilen.” skriver ordförande i Tekniska nämnden Anders Olsson.

”Att ha bil är dock en nödvändighet för många, men det är inte alla som behöver bilen varje dag. Många av de bilresor som görs i Örebro idag skulle kunna göras på annat sätt.”

Den röda markeringen visar zon 1 och den gröna zon 2. Foto: Örebro kommun

Stopp för handläggning av boendeparkeringstillstånd under juli

För den som bor i zon 2 finns möjlighet att ansöka om boendeparkeringstillstånd. Med det kan man sedan köpa en giltig 30-dagarsbiljett för 420 kronor.

Beslutet om de nya avgiftszonerna togs under hösten 2020.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer