Foto: Örebro kommun

Nu införs nya avgiftszoner för parkering i centrala Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer att bli billigare för den som parkerar under kortare tid i centrala Örebro. Men står du längre än tre timmar blir det dyrare, meddelar kommunen i ett pressmeddelande.

Kommunfullmäktige har tagit beslut om nya avgiftszoner för parkering, som börjar gälla den 1 januari nästa år. Tanken är att tillgängligheten ska öka för personer som behöver ta bilen. Samtidigt vill kommunen att fler ska välja andra sätt att ta sig till de centrala delarna.

På vardagar kommer det att kosta 10 kronor i timmen under de två första timmarna, i stället för dagens 15 kronor i timmen. Det gäller i zon 1 (se bild).

Efter två timmar kostar det 40 kronor per timme att parkera mellan klockan klockan 8.00 och 20.00. Det är en höjning från dagens avgift, som är 25 kronor i timmen.

På söndagar och helgdagar blir det gratis att parkera.

En till parkeringszon

Den 1 mars införs ytterligare en parkeringszon, zon 2 (se bild). Där kommer kostnaden att bli 10 kronor i timmen på vardagar mellan klockan 08.00 och 18.00.

”Vi gör det här för att det ska bli lättare att hitta en parkeringsplats för de som verkligen behöver ta bilen nära dit man ska, vilket gynnar handeln eftersom det ger en ökad omsättning på platserna. I dag räcker inte platserna till och det bildas bilköer. Ett alternativ till de som behöver ta bilen till sitt jobb är att parkera utanför zon 1 och 2 och ta en promenad sista biten”, säger Peter Grönlund, enhetschef för park och gata.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Parkeringsproblem Örebro

Mer i ämnet