Foto: SVT

Överlägsen Björk kan säkra titeln

Uppdaterad
Publicerad

En racerförare som hela tiden pratar om hur snabb han är viftar man lätt undan. Men Thed Björks 2013 skojar man inte bort. Redan på lördagen kan han säkra STCC-titeln.

Thed Björk har alltid sett sig som den snabbaste föraren, men det är inte alltid som poängsumman i tabellens högerkant bekräftar det.

Men när STCC passade på att göra sig av med alla konstiga straffvikter, omvända startordningar, dubbla poäng och undantag från de tekniska reglementet fick han plötsligt rätt.
På nio körda lopp har han vunnit sju.
– Kul att äntligen få överbevisa alla de andra om vem som faktiskt är den snabbaste racerföraren, säger han.

– När folk frågar varför jag inte vann den första tävlingen brukar jag säga att jag var chockad att alla andra verkade ha så bråttom på en gång. Men förutom den gången och i Falkenberg när det var nåt tekniskt fel på bilen och den tvärstannade så har jag vunnit allt. Det är en riktigt skön känsla.

Måste vinna
Inför lördagens tävling i Tierp har han 202 poäng medan tvåan Richard Göransson har 133 och trean Robert Dahlgren 126. Göransson och Dahlgren måste vinna eller komma tvåa samtidigt som Björk inte tar någon poäng för att mästerskapet inte ska vara avgjort redan med två lopp kvar.

Thed Björk ser gärna till att få slut på all ovisshet.
– Jag avgör gärna redan nu. Jag vill vinna allt, och om det inte skulle finnas någon spänning kvar till finalhelgen på Mantorp, det skiter jag faktiskt i.

TT: Du vann ju STCC-titeln även 2006. Skulle en seger i år betyda mer för dig?

– Ja, med tanke på vilket sätt jag skulle vinna den på. Och så är jag en helt annan person i dag än jag var 2006, har utvecklats som människa otroligt mycket sedan dess. Jag har mer tankar vid sidan om banan och har mognat. Men nu vill jag bara vinna det här till varje pris, det är ju det här jag lever för.

TT: Tidigare har du alltid pratat om stora mål längre fram, det verkar du ha slutat med numera?

– Ja, det har med min utveckling som människa att göra också. Jag trivs bra i Polestarstallet, jag har kontrakt ett år till och jag älskar verkligen att vara professionell racerförare. Och så är jag för gammal och för fet för formel 1.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

STCC 2013

Mer i ämnet