Häng med på fisketur i Sverkestaån

Uppdaterad
Publicerad

Det finns hela 1640 sjöar i Örebro län. Några är stora och välkända som Hjälmaren och Vättern. Men de allra flesta är små, med en yta på mindre än en kvadratkilometer. Starta klippet och häng med på en fisketur Sverkestaån.

Stefan Nordqvist i Lindesberg driver en fiskebutiken som säljer fiskeutrustning och fiskekort till bland annat Sverkestaåns fiskeområde.

Där handlar det om flugfiske och reglerna är stränga. Ett fiskekort ger lov att fånga och ta hem en regnbåge. Man får fånga röding men bara med fiskekrokar utan hullingar så att fisken kan tas loss och släppas tillbaka i vattnet igen.

Fisk i sjön

– Nu under pandemin har trycket på våra fiskevatten ökat kraftigt. Utan begränsningar skulle fisken snart ta slut, säger Stefan Nordqvist.

– Vissa arter har alltid klarat sig för att de varit mindre populära som matfiskar. Men för den vilda ädelfisken är läget alltid krisartat. Därför är idag den odlade regnbågen en av de viktigaste fiskarna vi har, menar Stefan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fisk i sjön

Mer i ämnet