Till hösten ska alla rökkurer vid USÖ plockas bort. Foto: Mikael Åberg/SVT

Nu plockas rökrutorna bort vid alla vårdinrättningar

Uppdaterad
Publicerad

Ska du träffa doktorn måste du fimpa – redan innan du närmar dig ingången.
Nu blir det rökfritt i anslutning till alla vårdinrättningar i länet.

Redan förra året beslutade regionfullmäktige att riva rökrutorna utanför länets sjukhus och vårdcentraler. Men först nu har arbetet startat i och med att rökkuren utanför regionkansliet på Eklundagatan i Örebro har tagits bort.

– Det har tagit lite tid att få rivningstillstånd, men till hösten räknar vi med att ta bort rökkurerna vid USÖ, och sedan följer Karlskoga och Lindesbergs lasarett och vårdcentralerna, säger Anette Danesjö Gustafsson, hälso- och sjukvårdsstrateg vid region Örebro län.

Tobaksfri miljö

Det är ett steg i arbetet att göra vården helt tobaksfri.

– Redan nu råder totalt rökförbud för vårdpersonal under arbetstid, men de kan gå ut och röka under lunchrasten om de byter om till privata kläder, säger Danesjö Gustafsson.

Den rökfria zonen ska sträcka sig 20-30 meter från ingången, och utanför zonen sätts en ”fimpa här”-stolpe upp för att markera att besökare måste släcka cigaretten innan de närmar sig entrén.

Snus fortfarande godkänt

Personal får däremot använda snus på sjukhusområdet, så länge de inte gör det under kontakten med patienter.

– Nästa steg är att det också ska bli helt snusfritt, säger Danesjö Gustafsson.

Halvera antalet rökare

Mellan sju och åtta procent av länsborna räknas som dagligrökare, och regionens mål är att nära halvera antalet rökare till år 2025.

Se även tobaksavvänjaren Anette Larsson vid USÖ:s tobakspreventiva enhet ge sina bästa råd till den som vill sluta röka i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer