Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag tror att det blir jättespännande” – hör Mikael Hedman Danielsson berätta om Tree-projektet. Foto: SVT

Då kan eldrivna timmerbilar rullas ut på vägarna

Publicerad

Intresset är stort för att byta till eldrift för timmerbilar. Just nu pågår ett projekt där det ska testas i skarpt läge.

– Vi tror att det här är en del av framtiden, säger Mikael Hedman Danielsson, vd på företaget Virkeslogistik, som kör timmer i Örebro och Värmlands län.

Tree-projektet (Transition to efficient electrified forestry transport) är en satsning ledd av forskningsinstitutet Skogforsk. Deltagarna kommer från åkeribranschen, skogsbolag, fordonstillverkare, Uppsala universitet och KTH. Det hela startade i november 2023 och nu i februari i år hölls ett upptaktsmöte.

Umeå först med eldriven timmerbil

Utanför Umeå finns redan en eldriven timmerbil, som går kortare sträckor. Meningen med Tree-projektet är att fordonen i princip ska köras på samma sätt som dieseldrivna timmerbilar, längre sträckor och en bra bit in i skogen.

Att gå över till eldrivna fordon handlar inte bara om själva fordonstekniken utan också om affärsmodeller och logistik. 12 fordon ska rulla på olika platser i landet. Tanken är att skaffa sig kunskap om hur eldrift kan fungera genom att köra i vanlig verksamhet.

Tree-projektet är i startfasen och först 2025 tror Virkeslogistik att deras eldrivna fordon kan vara i drift.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.