Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Att bygga upp ett system där man byter batteri istället för att stå still och ladda borde testas ordentligt, menar VTI. Hör mer i klippet. Foto: Fredrik Sandberg/TT, SVT

VTI vill testa batteribyte för ellastbilar

Publicerad

Energimyndigheten borde skapa möjlighet för en teststation för batteribyte på ellastbilar. Det är VTI:s uppmaning till regeringen i en nyligen publicerad studie.

I Kina finns de redan, eldrivna lastbilar som åker till en bytesstation och får ett nytt batteri istället för att stå still och vänta på laddning. Även om systemet finns för personbilar ligger Sverige och Europa efter i utvecklingen.

– Vi rekommenderar regeringen att via Energimyndigheten finansiera en pilotanläggning, säger Magnus Eek, forskningschef på Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI.

Studie publicerades i februari

I studien, som publicerades i februari i år, skriver VTI att om Sverige ska “nå ett fossilfritt godstransportsystem 2045 måste elektrifieringen av lastbilsflottan ta fart”.

Lastbilar med elmotorer finns, men många av fordonen körs kortare sträckor och kan laddas på natten. Om chauffören istället kunde byta ut fordonets batteri till ett nyladdat skulle tid sparas och det är viktigt för åkerierna. En lastbil är en stor investering och den ska helst rulla hela tiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.