Foto: SVT

Nu ska Björkborns herrgård renoveras

Uppdaterad
Publicerad

Alfred Nobels bostad, Björkborns herrgård i Karlskoga, ska nu börja renoveras. Målet är att restaureringen ska ge besökarna möjligheten att få uppleva herrgården som den såg ut när Nobel själv levde där under 1800-talets sista år.

Alfred Nobel bodde på Björkborns herrgård mellan åren 1894-1896. Innan han flyttade in lät han sin brorson Hjalmar Nobel sköta renoveringen av herrgården. Huset målades om invändigt och fick nya moderna tapeter. Ett badrum installerades liksom elektrisk belysning, vilket var mycket dyrt på 1800-talet.

”Förstärka upplevelsen”

Sedan Alfred Nobel bodde på Björkborn har gården agerat bostad till en rad olika disponenter och därmed också fått ett spretigt utseende. Men nu ska arbetet med att återställa herrgården börja.

– Syftet med restaureringen av Nobelmuseet är att förstärka upplevelsen för besökarna och skapa en känsla av autencitet. Det ska kännas som Alfred Nobels hem och andas sekelskifte. Tanken är att Alfred Nobel själv skulle känna sig hemma på gården om han klev in här idag, säger Hans Johansson, intendent och konstnärlig chef på Nobelmuseet i Karlskoga.

Samma tapeter som på 1890-talet

Arbetet förväntas pågå under 3-4 år och museet kommer att ha en fortsatt aktiv verksamhet under tiden med bokade visningar, konferenser, möten och middagar. För att hitta likadana tapeter och färg som när Alfred Nobel bodde i huset har man bland annat använt sig av konstvetenskapliga arkiv.

– Det finns en hel del dokumentation från Alfred Nobels tid på Björkborn som vi har använt oss av i arbetet med att välja tapeter och färg. Bland annat har vi tittat på målningar och fotografier samt tagit del av tapetprover från hans tid på gården, säger Hans Johansson.

Restaureringen i siffror:

2300 kvm väggyta skall målas

400 kvm vägg skall tapetseras

860 kvm tak skall målas

280 kvm snickerier skall målas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.