Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi kan erbjuda det som många av vi svenskar tar som självklart och kanske också flyr ifrån”, säger Camilla McQuire, som är näringslivschef i Hällefors. Foto: SVT

Nu ska drömmen om det skandinaviska livet locka nya invånare till Örebro län

Publicerad

Långt till närmaste granne. Hyfsat nära till service på en mindre ort. Så ser drömmen om det skandinaviska livet ut i det trångbebodda Nederländerna – en dröm som Örebro län nu försöker lansera som verkligheten i länet.

– Det finns väldigt mycket utbildade människor i Nederländerna som har kompetens som vi behöver, säger Camilla McQuire, näringslivschef i Hällefors kommun.

I våras var hon tillsammans med personal från Business Region Örebro på en stor mässa i Nederländerna, för personer som funderar på att flytta. Målet är att sälja in att den skandinaviska drömmen finns i Örebro län, med naturnära boende och bra arbetstillfällen.

Omkring 200 personer besökte länets monter under mässan i Nederländerna. Foto: Jenny Johansson/Business Region Örebro

– Vi vill ju ha mer folk i kommunen och kan erbjuda det som många av oss svenskar tar som självklart, och kanske också flyr ifrån.

Hällefors kommun gjorde en satsning mot Nederländerna för cirka 20 år sedan, men efter några år ebbade satsningen ut. Nu görs en omstart, och den här gången i samarbete med alla länets kommuner.

– Det är ganska mycket jobb med en sådan här mässa och att följa upp varje enskild individ mäktar inte en liten kommun med. Så samarbetet är jätteviktigt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är den nittonde säsongen i glass- och chokladcaféet i Grythyttan. ” Vi kändes oss väldigt välkomna”, berättar Jaco om när de kom till orten. Foto: Viktoria Kvarnbrant/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.