Nu ska smarta hus prata med varandra

Publicerad

Sju energismarta hus i Örebro har kopplats ihop.

Nu ska husen kunna tala med varandra och bland annat skicka lagrad energi mellan sig.

I källaren på kvarteret där kommunala bostadsföretaget Öbo har sitt huvudkontor står ett stort batteri.

Det lagrar energi från solpanelerna på taket och kan också ladda upp från elnätet under tider på dygnet då elen är billig.

– Det kanske allra coolaste med det här batteriet är att det har sex kompisar som står i helt andra hus i Örebro. Det här batteriet kan prata med dem, säger Jonas Tannerstad, chef för el och automation på Öbo.

Husen får kontakt med varandra genom it-nätet och ska kunna bli en del i elnätet framöver. Foto: SVT design

Blir smarta tillsammans

De totalt sju batterierna bildar tillsammans ett jättebatteri, som till exempel kan hjälpa ett hus som behöver mer el. De kan också klara tillfälliga förbrukningstoppar i elnätet.

– Husen kommer inte längre att vara passiva slutanvändare av energi. De kommer att bli aktiva delar i ett energisystem, genom att husen blir smartare. Och framförallt blir de smarta tillsammans, säger Jonas Tannerstad.

Lagliga hinder kvar

Skulle man kunna koppla ihop hus från olika fastighetsägare?

– Absolut. Det är inget tekniskt problem längre. Det handlar mest om att ha utrustning på plats och bra it-förbindelser.Men det finns en del juridiska hinder som ska övervinnas och som vi försöker jobba med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.