I kvällens avsnitt får deltagarna kämpa med slägga i Pershyttan i Bergslagen. Foto: SVT

Allt för Sverige provar på livet som bergsmän i Pershyttan

Publicerad

På söndagen visas andra delen av säsongens ”Allt för Sverige”. Och den här gången får deltagarna lära sig att Nora kommun inte bara är en idyll utan också platsen för hårt slit.

I årets säsong, den sjunde, av prisbelönade SVT-produktionen ”Allt för Sverige” valde produktionsteamet att förlägga en del av handlingen till Nora och Pershyttan.

I söndagens program åker de tio tävlande amerikanerna bland annat veteranjärnväg och besöker turistgruvan Lockgruvan i Pershyttan.

Fick gå upp i ottan

Men mellan varven måste deltagarna förstås få sova och äta och det blev Kerstin Karlsten Roths uppdrag som ägare till Erik Andersgården i Pershyttan.

– Det är en gammal bergsmansgård och så ligger det ett torp på tomten som jag hyr ut, förklarar hon. Men för att få plats med alla fick några sova i torpet och några här inne.

Det var ett trött gäng som led av jet-lag och hade svårt att skilja på morgon och kväll berättar Kerstin som fick ge sig upp 5:15 på morgonen och koka kaffe när vissa deltagare inte hade koll på klockan.

– Men de var oerhört pratsamma och nyfikna och mycket imponerade över hur duktiga vi är på miljötänk.

Årets uppställning i ”Allt för Sverige” Foto: SVT

Kan inte dricka vatten ur kranen

Många blev också tagna av lugnet och den vackra miljön i Nora och Pershyttan men även Kerstin fick sig både en och annan tankeställare om hur vi lever i Sverige.

– Alla frågade om vattnet i kranen gick att dricka, berättar hon. Flera av dem kunde nämligen bara dricka vatten på flaska i sina hemstäder eftersom vattnet var så hårt klorerat. Dessutom tror jag inte att många av oss förstår hur det är att inte veta något om sina förfäder. Vi har ju ofta rätt så bra koll på var vi kommer ifrån.

Har inte sett avsnittet

Men att Nora inte bara är idyll och färskt vatten får deltagarna uppleva när det är dags att tävla. Då blir det slägga och hårt slit, precis som det en gång var i Bergslagen.

– Jag har inte sett avsnittet, avslöjar Kerstin Karlsten Roth, även om jag vet lite om vad som händer så det ska verkligen bli jättespännande.

Programmet sänds i SVT 1 söndagen 29 oktober klockan 20:00. Du kan också se det på svtplay.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.