Maria Gunnarsson, samordnare för covidprovtagninen i länet, berättar om vad man har för förhoppningar under sommaren. Foto: Julia Olsson/ SVT

Nu utökas covidprovtagning med testkit

Uppdaterad
Publicerad

Cirka 15 000 prover har hittills analyserats från regionens fem testlådor. Lådorna sattes upp på försök men nu utökas möjligheten till provtagning utan tidsbokning.

Det är från och med idag den 24 maj som lådor med testkit finns utanför alla länets vårdcentraler. I varje länsdel har en låda öppet till klockan 21 på kvällen, det skriver Region Örebro län i ett pressmeddelande.

– Det här ökar möjligheterna att snabbt kunna testa sig för covid-19. Det gör också att man lättare kan hämta testkit till andra, till exempel sina familjemedlemmar, säger Maria Gunnarsson, Region Örebro läns samordnare för provtagning covid-19, i pressmeddelandet.

Testlådorna innebär att invånare kan provta sig för covid-19 utan att först boka tid. Målet är att så stor del som möjligt av provtagningen ska gå via lådorna.

Så här går det till:

  1. Hämta testkit från nåon av lådorna
  2. Ta prov
  3. Registrera provet genom att logga in på 1177.se från din dator eller mobiltelefon och fyll i dina uppgifter
  4. Lämna provet i någon av lådorna för analys
  5. Provsvar syns när du loggar in på 1177.se

Källa: Region Örebro län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet