När han fotade sina bikupor väcktes idéen. Foto: TT/Privat

Miljontals bin kan räddas – med hjälp av en app

Uppdaterad
Publicerad

När Björn Lagerman i Lindesberg fotade sina bikupor upptäckte han den dödliga parasiten Varroa. Då väcktes idén om att skapa en app som gör det lättare för biodlare att identifiera parasiten.

Varje år dör miljontals bisamhällen på grund av kvalstret Varroa destructor, i USA nästan hälften av alla bin och i Europa runt 20 procent. Björn Lagerman är biodlare i Lindesberg och har hållit på med bin i runt 45 år.

I juli förra året fick han en idé om hur man lättare ska kunna upptäcka parasiten.

– Jag hade tagit mycket bilder av bisamhällena för att lära mig nya saker. När jag tittade närmare och förstorade bilderna, upptäckte jag att jag kunde se parasiten på bina, och ju mer jag tittade desto mer hittade jag. Det slog mig att en app skulle kunna göra det snabbare och noggrannare, berättar han.

– Det man inte kan se när bina rör på sig, upptäckte jag att man kan se på stillbilder av dem.

LÄS MER: Så hjälper du bin i kris

Teknisk utveckling gör det möjligt

Det är tack vare att mobilkamerorna blivit så mycket bättre de senaste åren och att ”smarta datorer” utvecklats, som gjort det möjligt att skapa appen menar Björn och han förklarar förenklat hur den ska fungera.

– Med hjälp av appen och kameran i mobilen ska man kunna identifiera om parasiten finns. Biodlaren får sedan råd om behandling behövs. Idag har biodlarna inget bra verktyg för att upptäcka parasiten i tid.

Kommit igång snabbt

Projektet med appen heter BeeScanning och har sedan i fjol kommit igång ordentligt. Åtta personer arbetar i innovationsgruppen och de har fyra internationella rådgivare. Finansieringen sker via kick-starterkampanjer, men de har även fått 80.000 kronor från Jordbruksverket inom ramen för landsbygdsprogrammet.

LÄS MER: Humlor och bin slås ut av jordbruksmedel

Riktar sig till hela världen

Parasiten kan upptäckas av ett tränat öga, men det är svårt enligt Björn Lagerman. Idag avlivas många bin med hjälp av alkohol och kemikalier om samhällena drabbas.

– Målgruppen för appen är miljontals biodlare i hela världen. Bara i Europa och USA finns runt 20 miljoner bisamhällen som behöver hjälp, säger Björn Lagerman.

Planen är att lansera appen i september.

MISSA INTE: Ladda ner SVT:s app för mer lokala nyheter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.