Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Titti Jansson på Sydnärkes kommunalförbund och glad över att snart kunna inviga den nya återvinningscentralen och riktar ett stort tack till Lekebergsborna som sedan februari varit utan återvinningscentral. Hör henne i klippet ovan. Foto: SVT

Efter flera månader utan återvinningscentral öppnar nu en större i Lekeberg

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i mitten av februari har Lekebergsborna varit utan återvinningscentral för grovsopor. Men på lördag invigs den nya återvinningscentralen.

På samma plats som den gamla återvinningscentralen i Fjugesta, Lekebergs kommun, en gång låg öppnas nu en helt ny där både ramperna och containrarna blivit större.

– På den förra kunde man inte lämna lika mycket avfall och vi går ju framåt med mer miljötänk där man vill kunna sortera ut mer, säger Titti Jansson, strateg och informatör på Sydnärkes kommunalförbund.

Kritik kring öppettider och kameraövervakning

På sociala medier har viss kritik riktats mot Sydnärkes kommunalförbund, som ansvarar för återvinngscentralen. Det rör sig om att centralen endast kommer vara öppet två dagar i veckan för ordinarie besökare. Dock kan de som gått en kortare utbildning och tagit ett ”grönt kort” få tillträde till området, men då under kameraövervakning eftersom ingen personal håller koll på vad som slängs i containrarna.

– Vi har samma system i Askersund och det fungerar jättebra, säger Titti Jansson.

Hör mer om kritiken och se återvinningscentralen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer