Full fart på Atle återvinningscentral i Örebro. Hör hur kommunen möter det ökade trycket och vilka råd de ger till rensningssugna invånare i videoklippet. Foto: Johannes Weckström /SVT

Ökat tryck på återvinningscentralerna – det här vill örebroarna bli av med

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit en hektisk vår på återvinningscentralerna i Örebro i år. Människor passar på att rensa, städa och renovera hemma under corona – och köa bland containrar.

– Sedan slutet av mars har vi haft en stor ökning, särskilt på helgerna, säger Kristel Van de Wauwer, gruppchef ÅVC vid tekniska förvaltningen.

Jämfört med april 2019 har besökarantalet samma månad i år ökat med 17% på Mellringe ÅVC som är störst i kommunen. På helgerna har det inneburit 700 bilar i snitt. Jämfört med 600 förra året.

– Har du då två personer i varje bil så blir det mycket folk, säger Kristel Van de Wauwer.

Coronaviruset i Örebro län

Utökade öppettider

Även på Atle ÅVC har haft fler besökare denna vår. För att möta behovet har öppettiderna utökats. Måndag till torsdag öppnar Mellringe klockan 7 istället för 10 och har öppet till 19 på kvällarna.

– Vi önskar att folk kunde komma lite mer utspritt och inte bara på helgerna, säger hon.

Räknar med fortsatt tryck

För även på en återvinningscentral finns risk för smittspridning. Något som det påminns om med skyltar. Snart skall stora informationsvepor sättas upp eftersom man räknar med fortsatt tryck.

– När det är så mycket folk samtidigt kan det vara svårt att hålla social distans. Vi tittar på att göra en liten begränsning av hur många som får vara på plats samtidigt, men det kräver lite utredningar. Vi vill ju inte ha långa köer ut på allmän väg, säger Kristel van der Wauwer.

Det här avfallet ökade mest under april 2020 jämfört med april 2019 (Mellringe ÅVC)

Tryckimpregnerat trä: +38%

Trä: +15%

Ej sorterbart +9%

Grus och trädgårdsavfall har också ökat, medan metall och wellpapp ligger på ungefär samma nivåer.

Källa: Tekniska förvaltningen, Örebro kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet