Foto: SVT Design

Ny brand i pelletsfabrik

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagskvällen började det åter brinna i en silo vid bränsletillverkaren Laxå Pellets fabrik i Röfors. Så sent som i onsdags bekämpade räddningstjänsten en explosionsartad brand.

Larmet om att det åter brann i en silo vid Laxå Pellets i Röfors kom klockan 23.28 på torsdagskvällen.

– Det är samma silo som brann i onsdags. Det är oklart om det fanns glödrester kvar efter förra tillfället, eller om det har uppstått brand på annat sätt. De var igång med tillverkningen igen under gårdagen, säger Henrik Persson, inre befäl vid Nerikes brandkår.

Släckte via lucköppning

Räddningstjänsten har med hjälp av styrkor från Laxå, Byrsta och ledningspersonal från Örebro under natten bekämpat elden.

– Vi fick bukt med det här vid halv fyra nu på morgonen. Vi fick upp en lucka och kunde släcka elden. Just nu har vi två man på plats som övervakar tills det ljusnar, säger Henrik Persson vid 7-tiden på fredagsmorgonen.

Explosionsrisk försvårar släckningsarbetet

Fabriken som tillverkar träpellets har flera gånger haft problem med uppblossande bränder i sin produktion.

– Det är ju en knepig råvara som dammar och är torr. Det är lynnigt att släcke de här bränderna på grund av explosionsrisken och värmespeglingar, säger Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.