Forskarnas mål är att ta fram ett kartverktyg där det lätt går att se vilka byggnader som är lämpliga för solpaneler – och hur det ser ut nerifrån gatan. Se hur kartan skulle kunna se ut i inslaget här ovanför. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Ny karta ska visa var det passar med solpaneler

Publicerad

Allt fler tak börjar nu användas för att sätta upp solceller.

Många äldre byggnader har eller kommer att få paneler på taket.

Nu utvecklas en ny karta för att det redan på datorn ska gå att se vilka hus som det är lämpligt att ha solpaneler på.

Intresset för att sätta upp solceller på tak är stort, men panelerna kan också ge husen ett helt nytt utseende.

Nu arbetar ett forskningsprojekt vid Uppsala universitet med att ta fram nya verktyg och riktlinjer för att det ska bli lättare att fatta beslut om vilka hustak som går att använda till solel.

För nu är det inte bara nybyggen utan också allt fler äldre hus som får solpaneler. Många av de lämpliga takytorna finns på hus byggda före 1945. Just de husen står också för ungefär en fjärdedel av energianvändningen.

– Om vi då ska ställa om till ett förnybart energisystem så är det viktigt att även titta på de här äldre byggnaderna, hur de kan bidra till den omställningen, säger forskaren David Lingfors.

Hitta dolda vrår

Nu utvecklas en ny karta, som ska göra det tydligt var det passar bra med solpaneler.

Dels visar den hur mycket solstrålarna träffar taket, dels hur synliga solcellerna blir för de som går förbi nere på marken.

– Då kanske man kan hitta vinklar och vrår som inte är så synliga från det offentliga rummet, som då kan bli aktuella för solelsinstallationer, säger David Lingfors.

Tre områden med olika sorters bebyggelse blir först ut i kartan: storstaden Stockholm, Visby med sina många kulturbyggnader och Halland, där det finns en stor variation på hur husen ser ut. Nästa sommar kommer projektet att vara klart.

Snabb utveckling

Samtidigt kommer nu också solpaneler som inte alls ser ut som de vi är vana vid. Nya varianter kan betyda att det i fortsättningen blir lättare att dölja att taket producerar el.

– Där går utvecklingen framåt ganska mycket. Det finns solceller som egentligen härmar olika typer av byggnadsmaterial. Det kan se ut som det smälter in på ett väldigt bra sätt. De är lite dyrare idag, men priserna går ner med tiden, säger David Lingfors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.