Torbjörn Ahlin (C), kulturnämndens ordförande i Region Örebro län. Foto: Jennie Wahlgren/SVT

Ny kartläggning: Så har länets kulturaktörer påverkats av pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Inställda evenemang och långvariga restriktioner har drabbat länets kulturföretag. En ny kartläggning från Region Örebro län, visar att nära hälften har svårare att försörja sig, jämfört med tidigare.

Publikrestriktioner och inställda föreställningar och evenemang har varit en del av vår vardag under en lång tid nu. För att få reda på hur kulturaktörerna i länet drabbats under pandemin, har Region Örebro län gjort en kartläggning från april 2020, till januari i år.  

Svårare med försörjning

Resultatet är nu klart och den visar att nära hälften av de 126 som svarat i kartläggningen, har svårare att försörja sig ekonomiskt nu än tidigare. 

Coronaviruset i Örebro län

–  Det är ju betydande förändringar för många utövare av kultur och det stora avbräcket är ju för publiken, som har gått miste om live-evenemang, teaterföreställningar, konserter och liknande, säger Torbjörn Ahlin (C), som är ordförande i kulturnämnden i Region Örebro län.

Viktiga faktaunderlag

Kartläggningen visar också på tydliga behov. Stöd för inkomstbortfall, arbetsstipendier och stöd till digital utveckling. Att det finns ett underlag, är bra menar Torbjörn Ahlin. 

– Det är bra att få fakta. Vi har till exempel redan planer på att stödja digitaliseringen. Jag har tidigare antytt att jag är lite dubbel till det eftersom det ultimata är live-upplevelser, men digitaliseringen har också en funktion i framtiden, att öka tillgängligheten till kulturen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet