Ny lag ska skydda barn från att bevittna våld i nära relation. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ny lag ska skydda barn från våld i nära relation

Uppdaterad
Publicerad

I torsdags trädde den nya lagen barnfridsbrott kraft och under helgen tillämpades lagen av polisen vid två olika tillfällen i länet. Lagen ska skydda barn från att behöva utsättas för att bevittna våld i nära relation.

Två män har under helgen blivit anhållna misstänkta för grovt olaga hot vid olika tillfällen, men också för barnfridsbrott som är en ny lag som trädde kraft 1 juli.

Lagen om barnfridsbrott innebär att det nu kan bli straffbart att utsätta barn för att se brott i nära relation. Ett barn som bevittnar våld kan nu bli målsägande och har då rätt till målsägandebiträde, men också skadestånd.

Den nya lagen har redan börjat tillämpas. I fredags anhölls en man i femtioårsåldern misstänkt för grovt olaga hot och barnfridsbrott i Degerfors.

– I första hand har före detta frun blivit grovt hotad med ett tillhygge och i samband med det har även barnet hotats, säger Lars Hedelin presskommunikatör vid polisen region Bergslagen.

Under lördag kväll fick polisen ytterligare ett larm om våld i nära relation. En man anhölls under lördagskvällen i Nora misstänkt för misshandel, grovt olaga hot och barnfridsbrott.

Barnfridsbrott

  • Det blir straffbart att utsätta ett barn för att se eller höra vissa brottsliga gärningar, såsom vålds-, frids- och sexualbrott, i en nära relation.
  • Den person som står för exempelvis våldet i en nära relation riskerar att misstänkas även för barnfridsbrott om barnet på något sätt bevittnat våldet.
  • Man räknas som barn upp till 18 års ålder
  • Straffet blir fängelse i upp till två år. Vid grovt brott fängelse i lägst nio månader och högst fyra år. Särskild straffskala för ringa brott.
  • Den särskilda rätt till brottsskadeersättning som funnits för barn som bevittnat brott ersätts med samma rätt till skadestånd som alla andra barn har vilka utsätts för brott.
  • Lagändringarna träder i kraft den 1 juli 2021.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.