Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Efter skogsbränderna: Räddningstjänsten i 40 kommuner inleder nytt samarbete Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Ny ledningsorganisation planeras för räddningstjänsten – 40 kommuner i samarbete

Uppdaterad
Publicerad

I veckan möttes representanter för räddningstjänter i 40 kommuner i Karlstad för att påbörja arbetet med en gemensam ledningsorganisation. Ambitionen är att delar av arbetet skall vara klart redan till sommaren.
– Tittar vi på förra årets bränder så kan vi väl säga att vi hanterade dem på ett bra vis, men vi körde ju slut på personalen, säger Per-Ove Staberyd, brandchef vid Nerikes brandkår.

Inte bara brandchefen är självkritisk. En statlig utredning har visat på brister i ledningen. Under året väntas det komma lagändringar som tvingar räddningstjänsterna i landet att samarbeta mer.

– Räddningstjänsten måste ha en tydlig ledningsorganisation. Det finns inte inom alla kommuner och räddningstjänster idag, säger han.

Samarbetar med Västmanland

Nerikes brandkår samordnar 33 brandkårer i Örebro län och samarbetar sedan början av maj 2018 även med fyra kommuner i Västra Mälardalens Räddningstjänst.

Per-Ove Staberyd, brandchef Nerikes brandkår.

– Där har vi hittills bara sett fördelar. Det viktiga är ju att det är tredje man som är i centrum. När man sätter medborgarna i centrum så blir svaren ganska enkla.

Bakre ledning

Idag är det bara Nerikes brandkår och Bergslagens räddningstjänst som har bakre ledning, där ett befäl finns på brandstationen nära larmoperatörerna och därifrån kan leda arbetet.

– Det är det vi ska utveckla och förbättra. Nu har vi haft ett möte med representanter för 40 kommuner och ytterligare kommuner har visat intresse. Inget är bestämt ännu, men vi går nu in i ett skarpt utredningsarbete med olika arbetsgrupper, berättar P-O Staberyd.

Hundra brandkårer

Enligt förslaget ska bakre ledningen ske från Örebro, där en gemensam ledningscentral för flera samhällsfunktioner ska stå färdig senast 2022.

Samarbetet berör i dagsläget ungefär 40 kommuner och 100 brandkårer i Värmland, Dalarna, Dalsland, Örebro län och Västmanland. Foto: SVT

Värmland, Örebro län, samt kommuner i Dalarnas län, Dalsland och Västmanland ingår. Cirka hundra brandkårer berörs.

Det är ett enormt geografiskt område. Du ser inga problem med det?

– Nej, inte med tanke på att det då finns lokala enheter i hela ytan. Det gör att vi kan ha bra service åt medborgarna och att vi kan skicka fram förstärkningsenheter, säger Per-Ove Staberyd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer