Foto: Jesper Mattsson/SVT

Ny metod minskar kajflockarna snabbt: ”Det har gått förvånansvärt bra”

Uppdaterad
Publicerad

En ny metod för att minska antalet kajor har visat sig vara framgångsrik. I en specialtillverkad bur har hundratals kajor fångats in.

– Det är ett bra resultat, säger Jonas Kleber (C), vice kommunstyrelseordförande i Lindesberg.

En stor fälla gjord av trä och hönsnät började användas i Lindesberg i början på året. Nu står det klart att den är betydligt mer effektiv än många andra metoder som testats genom åren.

– Det har gått förvånansvärt bra med den här typen av fälla. Vi har lyckats fånga 200-300 kajor, säger Jonas Kleber.

Dyrt att städa

Det är dyrt att spola bort spillning efter de stora kajflockar som nu bor i många av landets städer. Därför har flera kommuner under senare år testat olika metoder att få bort kajorna från de centrala delarna av städerna.

Piggar har satts upp i träd, grenar sågats av och låtsasugglor i plast satts upp. Även blinkande lampor och ångestfyllda kajskrik har provats.

Men kajorna har snabbt genomskådat metoderna och stannat kvar i stadskärnorna.

”Ett skonsamt sätt”

Inte heller jakt har fungerat. När man jagat med kulvapen har en kaja dött och resten av flocken har flytt. Att jaga med hagelvapen riskerar att leda till plågsamma skadeskjutningar.

Istället används nu alltså en så kallad norsk kråkfälla i Lindesberg. Där lockas kajorna med mat och när de vant sig vid att flyga in i fällan, stängs den och kajorna avlivas.

– Det är ett skonsamt sätt. Så jag ser det som en framtida lösning att jobba på det här viset, säger Jonas Kleber.

Här syns hur några kajor har lockats ner i fällan. Bilden är tagen tidigare under året, när fällan stod uppställd på taket till en matbutik i centrala Lindesberg. Foto: Tittarbild

En fälla har förstörts

Två kajfällor byggdes, men en av dem har förstörts. Troligen har också kajor släppts ut.

Nu ska den repareras, så att kommunen kan flytta runt minst två fällor till de platser där problemen är störst.

– Det kan bli fler. Det är en vidsträckt kommun och kajflockar finns i alla våra tätorter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.