Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Carina Persson, epidemiolog och Marie Nybäck, nutritionist, hoppas att rapporten ska fungera som ett diskussionunderlag. Foto: Fanny Hult/SVT

Ny rapport visar ökning av övervikt bland barn och unga i Örebro län

Uppdaterad
Publicerad

Data som samlats in under sju läsår visar att övervikt och fetma har ökat med två procentenheter bland barn och unga i Örebro län. Detta trots att insatser gjorts för att främja en hälsosam viktutveckling hos barn och unga.

Rapporten utgår från data som samlats in via elevernas hälsosamtal hos skolsköterskan, och underlaget består av material från elever i förskoleklass, årskurs fyra, årskurs sju samt ettan på gymnasiet.

Sammanställningen visar en ökning av övervikt och fetma, eller obesitas – en diagnos som sjukdomsklassificerades av WHO år 1997, och som associeras med många negativa hälsoeffekter.

En bredare fråga

I studien undersöks även samband mellan övervikt och andra faktorer. Rapporten visar både att personer med övervikt upplever ett sämre psykiskt mående, och att en svag socioekonomisk status sammanfaller med högre förekomst av övervikt.

– Vi vill bredda frågan, det är en större fråga än bara maten och den fysiska aktiviteten. Man brukar säga att du blir vad du äter, och jag skulle säga att du blir var du äter någonstans, säger Marie Nybäck, nutritionist.

Hör mer i klippet om rapporten och vilka samband som identifierats mellan elevernas vikt och mående.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer