Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I videoklippet får du veta mer om om den nya smittspårningsgruppens arbete. Foto: SVT

Ny smittspårningsgrupp ska förhindra klusterutbrott

Uppdaterad
Publicerad

Till skillnad mot tidigare är det nu relativt få som testas positivt för covid-19 i Sverige. Coronavirusets spridning väntas därför ske i form av små lokala utbrott, så kallade kluster. För att förhindra den här typen av smittspridning har Region Örebro byggt upp en smittspårningsgrupp som snabbt ska kartlägga vilka som kan ha blivit smittade, till exempel på en arbetsplats.

För att lyckas förhindra, eller i varje fall minimera, riskerna att coronaviruset ska spridas i form av kluster krävs det mer resurser. Därför har Region Örebro nu satt ihop en grupp med spetskompetensen att hitta just potentiellt smittade personer.

– Vi har hittills anställt två sjuksköterskor, men det kan behövas ännu mer personal för att kunna göra en utvidgad och snabb smittspårning, berättar Björn Strandell som är medicinskt ansvarig för den nya smittspårningsgruppen.

Spela klippet och hör honom berätta mer om hur arbetat kan komma att gå till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet