I klippet berättar gruppchef Lottie Hedenborg om hur sexbrottsförövare går tillväga. Foto: Martin Wik /SVT

Ny specialgrupp inom polisen ska arbeta mot sexbrott mot barn på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Ett tiotal utredare inom polisregion Bergslagen ska bli experter på att identifiera brottsoffer, förövare och platser när det gäller sexualbrott på nätet mot barn. Specialgrupper av det här slaget tillsätts i hela landet.

– Behovet är stort, säger gruppchefen Lottie Hedenborg.

Hon själv är en erfaren utredare av sexualbrott mot barn vilket bland annat innefattar barnpornografibrott, utnyttjande av barn för sexuell posering och köp av sexuell handling av barn.

– Alla ärenden är svåra för det handlar ofta om komplexa brott och utredningar. När det gäller ärenden med övergreppsmaterial kan det handla om hundratusentals bilder att gå igenom, säger Lottie Hedenborg.

Det är ingen särskild brottstyp som prioriteras.

– Däremot prioriterar vi de ärenden där barnen behöver skydd för att de är utsatta i sin hemmiljö, säger Lottie Hedenborg.

Experter på barnförhör

Gruppen är knuten till polisens it-brottscentrum och utredarna ska bland annat bli experter på att granska övergreppsmaterial och att hålla barnförhör.

Vad märker ni hos barnen ni pratar med?

– De som har anmält själva är mer benägna att berätta. De vi tar kontakt med efter att ha identifierat dem blir ofta chockade vilket gör att det kan vara svårare att berätta, säger Lottie.

Stort mörkertal

Polisens satsning på specialgrupperna kommer efter att regeringen skjutit till extra pengar när det gäller särskilt utsatta brottsoffer.

– Det här är en stor problematik. I vår region har antalet anmälningar ökat och jag är säker på att mörkertalet är stort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.