I klippet berättar Susanne om livet efter Linn. Foto: Thomas Wedin/SVT

Susannes dotter tog sitt liv efter övergrepp på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Den 8 mars är det sju år sedan Susannes dotter, 13-åriga Linn, tog sitt liv genom att ställa sig framför ett tåg i Kumla. Dagarna före hade hon blivit utsatt för grovt sexuellt övergrepp av en man på internet. 

Den då 44-årige förövaren tvingade Linn att posera framför en webbkamera. Han hotade att sprida bilderna av henne till familj, kompisar och tränare.

– Det var ett sådant mörker som jag aldrig trodde jag skulle ta mig ur, säger Susanne.

Det sista skolfotot på Linn. Foto: SVT

”Hon var sprudlande, en sådan härlig tjej”

Hon var sjukskriven i drygt fyra år efter Linns död. Nu arbetar hon, jobbet och träningen har hjälpt henne hantera sorgen efter Linn.

– Hon var sprudlande, en sådan härlig tjej. Mysig och kramgo. Att dra fingrarna genom hennes hår, det saknar jag, säger Susanne.

Hit kan du vänta dig om du mår dåligt

SOS-Alarm 112: Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Bris – Barnens rätt i samhället på telefon 116 111.

Jourhavande medmänniska: Telefon: 08-702 16 80, chatt: jourhavande-medmänniska.se

Mind självmordslinjen:  Telefon: 901 01 – Chatt:  mind.se  – även för närstående

Här finns fler telefonnummer och chattadresser hos 1177

Källa : Vårdguiden 1177

Detta har hänt:

  • Den 8:e mars 2013 tog en 13-årig flicka i Kumla sitt liv genom att ställa sig framför ett tåg. Det visade sig att flickan blivit sexuellt utnyttjad, tvingad att posera framför en webbkamera och att personen som fått henne att göra detta sedan hotat att sprida bilderna av henne på nätet. Dessa händelser ska ha drivit henne att ta sitt liv och tragedin i Kumla blev startskottet för en stor polisutredning.  
  • Snabbt fattade polisen misstankar om att en vuxen person låg bakom nättrakasserierna. En vecka efter händelsen grep polisen en man i sin bostad i västra Sverige. Mannen, då 44 år, var tränare i ett flickidrottslag. En tid efter gripandet hittade man även mannens dator, gömd under en altan.  
  • På nätet utgav sig mannen för att vara en ung pojke och efter att polisen offentliggjort de tre nätalias han använt sig av rasade anmälningarna in. Totalt var det 24 målsäganden i utredningen, de flesta från västra Sverige. Förundersökningen var mycket omfattande, på cirka 2.000 sidor. Mannen nekade till alla anklagelser.  
  • I november 2013 dömdes mannen av Örebro tingsrätt till två års fängelse för grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, grovt sexuellt övergrepp mot barn, ofredande, sexuellt ofredande, försök till grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och barnpornografibrott. Däremot friades han från anklagelserna om våldtäkt mot barn.  
  • Straffet skärptes sedan av hovrätten till 3,5 års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.