Ny strategi ska förbättra för hemlösa

Uppdaterad
Publicerad

En halvtidstjänst och mer samverkan mellan olika aktörer. Det är resultatet av den nya strategi som Örebro kommun tagit fram för att förebygga och bekämpa hemlöshet.

Hur många hemlösa som finns i Örebro är i dagsläget oklart. Men till Stadsmissionens dagverksamhet Porten kommer varje dag mellan 60-80 personer.

– Det är en tredubbling jämfört med de 20-30 gäster per dag som vi hade för 3,5 år sedan, säger Malin Toftgård som är verksamhetsledare på Porten.

Strategi framtagen

Örebro kommun har nu tagit fram en strategi för hur arbetet med att förebygga och bekämpa hemlöshet ska fortgå.

– Till att börja med ska vi tillsätta en tjänst på 50 procent som ska hålla ihop arbetet, säger Marie Brorson (S) som är kommunalråd med ansvar för social välfärd.

– Strategin trycker framförallt på att det här är ett område som många aktörer måste samarbeta kring, det här är ingenting som kommunen kan göra ensam.

Nollvision

Bland annat har det tagits fram fyra strategiområden som arbetet ska utgå från, nämligen: förutsättningar, främjande, förebyggande och åtgärdande.

De olika områdena handlar exempelvis om att arbeta mot en nollvision, skapa boendeformer som passar olika förutsättningar, vräkningsförebyggande arbete samt att skapa bättre möjligheter för hemlösa att ta del av den välfärd de har rätt till.

Starta klippet för att höra reaktioner från gäster och personal på Porten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.