Foto: Isabell Höjman/TT

Ny studie: Var fjärde skolelev mår psykiskt dåligt och skadar sig själv

Uppdaterad
Publicerad

Var fjärde sjunde- och åttondeklassare har skadat sig själv avsiktligt det senaste året, för att de mår dåligt. Det visar en ny undersökning från Örebro universitet.

Den så kallade Trestadsstudien är gjord i Mellansverige, där tusentals skolelever, bland annat i Örebroområdet, deltagit. Eleverna i sjunde och åttonde klass fick svara på frågor om sitt mående, däribland självskadebeteende. Frågorna har gått ut till samma ungdomar med jämna mellanrum mellan 2014 och 2018.

Överraskande högt

I resultatet framkommer det att ungefär var fjärde högstadieelev skadat sig själv under det senaste året, vilket psykologiprofessorn, en av forskarna till studien, Lauree Tilton-Weaver tycker är överraskande högt.

– Genom att undersöka sammanhanget kring en utveckling går det att få reda på varför tonåringar ägnar sig åt detta, och på vilka nivåer. Den kunskapen kommer att hjälpa forskare och läkare att avgöra hur vi hjälper tonåringarna, säger hon i ett pressmeddelande från Örebro universitet.

Upprepat beteende

I studien går det även att se en stark koppling mellan självskadebeteende och depression.

– Föreställ dig att du är känslomässigt upprörd och känner att du inte klarar av det, för att sedan upptäckta att självskadebeteendet lindrar din psykiska smärta. Det är därför inte förvånande att beteendet upprepas, säger hon i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.