Barn födda av mammor som hade fetma under tidig graviditet kan ha en tre gånger så hög risk att få diagnosen fettlever, vilket är när levern lagrat för stor mängd fett, jämfört med barn till mammor med normalvikt. Det visar en registerbaserad studie från Karolinska Institutet och Harvard University.
– Det här är kopplat till en ökad risk för hjärt-kärlsjukdom och cancer hos barn när de blir vuxna, säger Jonas Ludvigsson.
Finns begränsningar
Ökningen av risk för fettlever kunde även konstateras efter att hänsyn tagits till andra viktiga faktorer som utbildning, rökning och födelseland. Trots det vill en forskarna bakom studien, Hannes Hagström, påpeka att det finns begränsningar i studien.
”Vi kan inte säkert säga om fyndet är en biologisk effekt av fetma hos modern på det växande fostret, eller om det till exempel finns socioekonomiska förklaringar såsom ett ökat energiintag och en ohälsosam livsstil efter födseln. Men hur som helst bör blivande mödrar med fetma få rådgivning kring hur de kan minska risken för att barnet utvecklar fettlever senare i livet”.
Fettlever är ofta inte farligt och ger sällan besvär, men sjukdomen kan ibland leda till inflammation i levern och skrumplever.