Svenska metoden som upptäcker hudcancer tidigt

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige drabbas drygt 3.000 personer per år av hudcancerformen malignt melanom och dödligheten är uppemot 20 procent. I dag presenteras en studie som visar att en ny svensk metod kan hitta de farliga fläckarna med hjälp av elektriska signaler.

Ju tidigare man kan identifiera de farliga fläckarna, desto större chans finns att stoppa sjukdomen malignt melanom innan den spridit sig för mycket, men hittills har läkarna haft problem med hur de ska göra med de 10-15 procent av fläckarna som är svårbedömda.

– De fläckar som är väldigt typiskt elakartade, de är inte svåra att hitta, dem kan man se med blotta ögat och med hjälp av mikroskop bekräftar vi det ganska snabbt. Och även de som är väldigt snälla, kan vi snabbt sålla bort, berättar överläkare Mikael Tarstedt på hudkliniken på Karlskoga lasarett.

”Finns en gråzon”

– Men sen finns det en gråzon, fläckar som kanske har lite tecken på en liten förändring, som inte är helt symmetriska, och där hamnar de i en gråzon där man kan välja att antingen ta bort dem förebyggande eller låta dem vara och se med tiden om de förändras ytterligare. Och de fläckarna har varit de som varit mest problematiska.

Nu finns en ny svensk metod att upptäcka malignt melanom på ett tidigt stadium med hjälp av elektriska signaler.

– Nu har vi en ny metod som kallas Nevisense som mäter motståndet i fläckarna, och med hjälp av den tekniken kan vi då hjälpa till att sålla ut de elakartade från de godartade just i den här gråzonen, fortsätter Mikael Tarstedt.

Används i Örebro och Karlskoga

Den nya metoden används sedan en tid tillbaka av hudspecialister i Örebro och vid Karlskoga lasarett. Och efter flera års studier i Sverige, övriga Europa och USA publiceras i dag resultaten i den vetenskapliga tidskriften British Journal of Dermatology som visar att träffsäkerheten med den nya metoden är hela 97 procent.

– Vi ska komma ihåg att det här är ett komplement till de andra vanliga metoderna, det är en hjälp, men vi måste förstås utvärdera under längre tid, för att veta hur stor nytta vi har av den, än så länge har vi ett ganska litet underlag.

Antalet drabbade ökar

Men trots den ökade medvetenheten om farorna med överdrivet solande, ökar antalet drabbade, vilket troligen beror på de insjuknades solbeteende på 70- och 80-talen, så det viktigaste är förstås fortfarande att försöka undvika sjukdomen, poängterar Mikael Tarstedt.

– Alla prickar är värda att undersökas, särskilt om de har förändrats. Man ska inte känna sig dum, utan hellre gå en gång för mycket än en gång för lite.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.