Foto: SVT

Ny dom efter påskupploppet i Sveaparken i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

En 19-årig man stal och använde en brandsläckare från en polisbuss och kapade sedan polisbussen mitt under upploppet i Sveaparken. Han döms nu för olovlig körning och grov vårdslöshet i trafik – eftersom han saknade körkort.

Totalt döms sex män i 20-årsåldern efter att ha deltagit i upploppet under påskhelgen 2022. Enligt åklagaren har männen deltagit i upploppet tillsammans och agerat i samförstånd.

Samtliga åtalade döms nu för grovt sabotage mot blåljusverksamhet av Örebro tingsrätt.

Våldsamt upplopp i Örebro

19-åringen döms till det längsta fängelsestraffet, fyra år och åtta månader. Enligt 19-åringen själv är det inte han på bilderna som finns i bevisningen, och han har inget minne av att han kört någon polisbuss.

I klippet nedan kan du se när polisbussen kapas

Mannen döms också för försök till våld mot tjänsteman.

Övriga döms till fängelse i mellan ett år och tre år och en månad, förutom en 19-årig som döms till ungdomsvård. En 25-årig man döms till utvisning efter avtjänat fängelsestraff.

Majoriteten av männen förnekar brott, men några erkänner att de kastat sten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sverige chockades av bilderna från påskhelgen 2022. Få en snabb sammanfattning av vad som hände. Foto: Pavel Koubek/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamt upplopp i Örebro

Mer i ämnet