Parkeringshuset vid USÖ. Foto: Kristofer Ström/SVT

Nya förslaget: Fri parkering för anställda i Region Örebro län

Uppdaterad
Publicerad

Politikerna vill att det ska tas fram ett förslag för avgiftsfri parkering för alla anställda i Region Örebro län fram till årsskiftet. Anledningen är regeringens nya besked om förlängning av slopad förmånsbeskattning.

Beskedet från regeringen kom igår, och innebär att anställda som använder avgiftsfri parkering vid sin arbetsplats inte blir förmånsbeskattade. Det skriver regionen i ett pressmeddelande.

Detaljerna är inte klara, utan de styrande i regionen har gett förvaltningen i uppdrag att ta fram ett förslag om avgiftsfri parkering till den 20 april. Då har servicenämnden sammanträde.

– I dag får personalen köpa parkeringskort. Det kommer då inte att kosta någonting, säger Joakim Carlsson (S), vice ordförande i servicenämnden, om förslaget.

Vill avlasta kollektivtrafiken

Moderaterna, som sitter i opposition, har tidigare lagt fram förslag om slopad parkeringavgift för anställda inom regionen. Då röstades förslaget ner. Men nu lyfts det alltså igen. Orsaken är regeringens besked om slopad skatt samt smittspridningen i regionen. Tanken är att minska smittspridningen genom att avlasta kollektivtrafiken, och främja att fler tar bilen.

– För närvarande är smittspridningen hög i vårt län. Då känner vi att vi måste och vill göra det här, säger Joakim Carlsson (S).

– Vi hade hoppats att pandemiläget skulle vara bättre vid det här laget, men det är det inte, därför lägger vi fram förslaget, säger Håkan Stålbert (KD), ordförande servicenämnden.

Vad kan det här kosta regionen?

– Vi har ingen exakt siffra, men med dagens parkeringsfrekvens så landar det på tre miljoner i intäktsbortfall för regionen från 1 maj till sista december, säger Håkan Stålbert (KD).

Ekonomin är redan ansträngd i regionen – har ni råd med det här?

– Vi kan hantera den summan, men långsiktigt måste vi ha täckning för våra kostnader.

Om beslutet blir verklighet kan avgiftsfri parkering börja gälla från den första maj, och året ut. Enligt de styrande är det inte ekonomiskt hållbart att på lång sikt att ha avgiftsfri parkering.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet