Det har blivit gott om plats och säkrare cykelställ för den som ställer sin cykel vid centralstationen. Vår reporter Johannes Weckström har träffat Ingela Berndt, trafikplanerare vid Örebro kommun, för att få veta mer. Foto: Johannes Weckström/SVT

Knivigare för tjuven – men gott om plats vid nyrenoverad cykelparkering

Uppdaterad
Publicerad

Cykelstölder är vanliga i Örebro, inte minst runt Resecentrum. Där finns gott om parkeringsplatser för cyklar, stressade resenärer och tillfällen som gör tjuvar – tillfällen som kommunens trafikplanerare arbetar aktivt för att minska.

På västra sidan om Resecentrum står sedan en tid en ny cykelparkering färdig. Det är kommunens egen. Delvis med tak och framförallt har varje plats försetts med en kraftig bygel.

– Vi har ju haft cykelparkering här tidigare, men då var det enklare ställ. Nu har vi nya och fräscha, berättar Ingela Berndt, trafikplanerare vid Örebro kommun.

Foto: Johannes Weckström /SVT

Lockar till låsning

Tanken är att cykeln ska kunna låsas fast med ett extra lås i bygeln som är fästad i själva cykelstället. Det är också gott om utrymme mellan platserna.

– Då får man ju plats med sin cykelkorg, sin barnstol och liknande. Däremot skulle vi behöva fler platser för de allt populärare lådcyklarna, säger Ingela.

Foto: Peter Comstedt /SVT

Vill stimulera cyklande

Att erbjuda bra cykelparkeringar ingår i kommunens plan för långsiktig hållbarhet. För persontransporter är målet att andelen gång, cykel och kollektivtrafik ska vara 60 procent redan nästa år.

– Vi vill ju att folk ska cykla mer. Då vill vi möta upp med att ha säkra cykelställ så att man har cykeln kvar när man kommer hem igen, säger Ingela Berndt.

Eget extralås

Men även om kommunen sett till att det nu går att låsa fast cykeln, så är det fortfarande upp till cykelägaren att ha ett lämpligt lås, och för de flesta verkar det vara en självklarhet.

– Ja, det är jag noga med. Jag är rädd om min cykel, säger Janne Ekerlöf.

Janne Ekerlöf Foto: Peter Comstedt /SVT

Är det viktigt att man kan ställa cykeln säkert?

– Ja. Det är jätteviktigt här i stan så att man inte blir av med sin cykel, säger Maria Löfström.

Maria Löfström Foto: Peter Comstedt /SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.