Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Martina Holmberg / TT

Nya regler stoppar eldning i trädgården – men bara i vissa kommuner

Publicerad

Det råder just nu stor förvirring bland länets kommuner om det är tillåtet att elda grenar, kvistar och löv hemma på tomten eller inte. Offentliga valborgsfiranden kommer kunna genomföras, men det är oklart vad som krävs av arrangören.

Anledningen är ett EU-direktiv och en regel från regeringen som landets kommuner tolkar olika.

Sedan årsskiftet är det alltså förbjudet att elda trädgårdsavfall hemma på tomten – istället ska det komposteras eller lämnas återvinningscentralen.

Men reglerna är skrivna på ett sätt som gör att de går att tolka olika. Exempelvis går det bra att elda i Hallsbergs kommun under vecka 16 och 17. Men i Nora och Lindesberg är det stopp.

EU-direktiv

Offentliga valborgsmässofiranden kan genomföras men enligt vissa kommuner krävs först en ansökan om dispens, bland annat i Nora och Lindesberg, Hällefors och Ljusnarsberg, som ingår i Samhällsbyggnad Bergslagen.

C uppretade i Nora

I Nora lämnade Centerpartiet under fredagen in en begäran om att dispenskravet ska tas bort.

– Ideella organisationer ska inte behöva lägga tid på dispensansökan, säger Norabon och riksdagsledamoten Helena Vilhelmsson, enligt ett pressmeddelande.

Kumla och Hallsberg skriver på sina hemsidor att det kan krävas tillstånd från polisen för offentlig majbrasa. I Karlskoga har man gett ett generell dispens till valborgsbrasor i år.

– Vi får se vad som händer under hösten och hur vi ska tolka reglerna till nästa år, säger kommunens miljöchef Lars Viitanen.

Det gäller för eldning av trädgårdsavfall på tomten i din kommun

Hallsberg

Du som bor i ett område med detaljplan bara får elda trädgårdsavfall under vecka 16 och vecka 17. Avfallet måste vara torrt.

Nora

Det är inte längre tillåtet att elda grenar, löv och annat trädgårdsavfall.

Ljusnarsberg

Det är inte längre är tillåtet att elda grenar, löv och annat trädgårdsavfall.

Lindesberg

Det är inte längre är tillåtet att elda grenar, löv och annat trädgårdsavfall.

Hällefors

Det är inte längre är tillåtet att elda grenar, löv och annat trädgårdsavfall.

Lekeberg

Sydnärkes miljöförvaltning har inte fattat något beslut i frågan ännu.

Askersund

Sydnärkes miljöförvaltning har inte fattat något beslut i frågan ännu.

Laxå

Sydnärkes miljöförvaltning har inte fattat något beslut i frågan ännu.

Kumla

I Kumla kommun är eldning av löv, kvistar och annat trädgårdsavfall inom område med detaljplan förbjudet.

Om du vill elda trädgårdsavfall utanför område med detaljplan måste du tänka på att det bara är torra grenar som får brännas upp. Det är förbjudet att bränna fuktigt trädgårdsavfall, till exempel gräs, blast, löv och färska kvistar. Trädgårdsavfall ska i första hand komposteras.

Degerfors

Kommunen har tolkat lagstiftningen som att det är okej att elda trädgårdsavfall i sin egen trädgård. Det ses inte som insamlat material, vilket det står i lagstiftningen att det ska vara för att reglerna ska gälla.

Karlskoga

I praktiken innebär de nya reglerna att det inte längre är tillåtet att elda grenar, löv och annat trädgårdsavfall.

De nya förutsättningarna gäller alla, både privatpersoners som verksamheters trädgårds- eller parkavfall. Tillväxt och tillsynsförvaltning i Karlskoga/Storfors kan medge undantag, till exempel om det är mycket långt till närmsta återvinningscentral.

Örebro

Det är inte längre tillåtet att elda avfall från trädgårdar eller parker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-direktiv

Mer i ämnet