Foto: Cathrine Gustavsson

Nya regler väntar vid skolplacering

Uppdaterad
Publicerad

Önskemål och närhet till skolan – men också hur andra elever söker. Det är utgångspunkten i det nya förslaget för hur elever och skolplatser ska matchas.

I år är det anvisningsområden som gäller, där varje elev är garanterad att få plats på den skola som tillhör just det området man tillhör.

Från och med nästa höst kommer det att förändras. I stället ska det vara önskemål och närhetsprincipen som ska gälla. Ungefär 3000 elever berörs direkt av nyheten, eftersom de ska börja förskoleklass eller byta skola till ny årskurs.

Skolvalet i Örebro
Charlotta Karlsson-Andersson, programdirektör barn och utbildning Foto: Cathrine Gustavsson

– Det är krav från skollagen som gör att vi behöver förändra upplägget, säger Charlotta Karlsson-Andersson, programdirektör för programområde Barn och utbildning.

Skolor saknar platser

Hon beskriver hur kommunen i dag ofta tvingas förändra anvisningsområdena. Örebro växer, det flyttar in fler familjer med skolbarn, och skolorna har inte plats att ta emot alla.

– Vi behöver se till att alla barn ska få en plats på en skola nära hemmet, säger Charlotta Karlsson-Andersson.

För att kunna genomföra förändringen kommer hela antagningsprocessen att skötas centralt, inte som nu ute på respektive grundskola.

”Får inte den skola man önskar”

Ett speciellt program är upphandlat. Där ska vårdnadshavare kunna söka skola för sitt barn. Sedan kommer en placeringsberäkning att göras, så att de olika skolornas platser fördelas så rättvist som möjligt. Den nya räknemodellen kallas för relativ närhetsprincip.

Markus Eklund, planerare Örebro kommun Foto: Cathrine Gustavsson

– Det här systemet växer fram för att man ska hitta den bästa samlade lösningen för alla elever. I korthet går det ut på att den som har mest att förlora på att inte få den önskade platsen, får den, säger Markus Eklund, planerare på Örebro kommun.

– Det kommer finnas fall av enskilda elever som inte får den skola man önskar, men det gör det i dag också.

Politikerna i programnämnd Barn och utbildning kommer att fatta beslut om det nya förslaget den 8 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolvalet i Örebro

Mer i ämnet