En av vargarna i det nya reviret Tisaren. Foto: Länsstyrelsen Östergötland

Efter årets licensjakt: Nya vargrevir i länet

Publicerad

Tre nya vargrevir har bildtas i Örebro län, det visar de prelimiminära resultaten av årets varginventering. Samtidigt har andra revir i länet försvunnit under årets licensjakt.

– Vi hade licensjakt i fyra revir, Grecken, Ölen, Vismen och Almhjöden. De reviren blev i stort sett tömda, men några valpar blev kvar. Och nu har vi revirmarkerande par på andra håll, säger Lena Jörgensen, viltvårdshandläggare på Länsstyrelsen Örebro län.

Det är genom spårning och DNA-analyser som Länsstyrelsen kunnat bekräfta att det finns nya revir i länet.

Tre nya revir

I Noratrakten har ett bekräftats som fått namet Lillsjöbäcken, också i Tysslinge, strax utanför Örebro, finns numer ett revir. Ett tredje, Tisarreviret, återfinns i Hallsbergstrakten. Det vargparet rör sig över länsgränsen till Östergötland och är därmed ett revir som delas mellan länen. Hanen kommer ursprungligen från Sjundareviret som ligger mellan Stockholm och Sörmland medan honan kommer från Långbogenreviret i Östergötland.

– Det är helt naturligt att det blir nya revir. När avkommorna blir runt ett år så börjar de leta sig vidare för att hitta egna revir, säger Lena Jörgensen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör representanter från Naturskyddsföreningens viltvårdsgrupp och Svenska jägareförbundet när de argumenterar för och emot rekordjakten. Foto: TT/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Licensjakten på varg 2023

Mer i ämnet