De båda vargarna sköts i Forshagareviret, respektive Kockahonkareviret, där Anders Olsson är jaktledare. Foto: SVT

Ytterligare två vargar fällda under tisdagen

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare två vargar fälldes i Värmland under licensjaktens andra dag. Dessutom sköts en tik som inte kommer att räknas in i jaktkvoten, eftersom den var svårt skabbangripen.

– Starten på jakten har varit över förväntan, med tanke på de ogynnsamma spårförhållandena, säger ordföranden i Jägareförbundet i Värmland Anders Olsson

De båda vargarna sköts i Forshagareviret, respektive Kockahonkareviret, där Anders Olsson är jaktledare.

– Vi har sett spår av fem vargar där jag befinner mig, och en eller två längre österut. Dessutom har vi spår från ett par vargar som vi inte hunnit följa, så jag räknar med att det rör sig sex till åtta vargar i området, säger han.

Reviret sträcker sig ifrån skogarna runt Östmark och Lekvattnet nordväst om Torsby över norska gränsen.

Det är ett av tre gränsrevir där det pågår jakt. På tisdagen kom beskedet att jakten kan fortsätta, sedan Kammarrätten sagt nej till den begäran om tillfälligt jaktstopp som lämnats in av flera djur- och naturorganisationer som överklagat jaktbesluten i gränsreviren.

Skabbangripen varg skjuten

Ytterligare en varg fälldes på tisdagen i Skacksjöreviret mellan Sunne och Munkfors. Den var skadad och räknas inte in i kvoten för licensjakten, utan faller istället under den paragraf i Jaktförordningen som ger rätt att avliva ett djur som lider.

– Det var en tik och den var rejält skabbangripen. Polisen har tagit hand om den nu, säger Liz Hansson, naturbevakare och besiktningsman på länsstyrelsen.

I samtliga fem jaktlän fälldes totalt fem vargar under den andra jaktdagen. Förutom de värmländska reviren fälldes två vargar i Tinäsreviret som delas av Dalarna och Gävleborgs län, och en varg i Almhöjden. Det reviret delas av Örebro, Västmanland och Dalarna.

Almhöjden: 3

Flatmossen: 1

Forshaga: 3

Grecken: 4

Juvberget/Ulvåa: 3

Kockohonka: 4

Skacksjön: 6

Tinäset: 2

Venabäcken: 2

Vismen:

Ödmården/Mörtsjön: 1

Ölen: 1

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Licensjakten på varg 2023

Mer i ämnet