Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör representanter från Naturskyddsföreningens viltvårdsgrupp och Svenska jägareförbundet när de argumenterar för och emot rekordjakten. Foto: TT/SVT

Största vargjakten i modern tid – 75 vargar får skjutas

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen drar vinterns vargjakt igång i de fem vargtätaste länen. Årets licensjakt är den största i modern tid. 75 vargar får skjutas, men flera naturorganisationer är kritiska.

– Det är tragiskt. Det kan få konsekvenser för lång tid framåt, säger Daniel Ekblom från Naturskyddsföreningens viltvårdsgrupp i Gävleborg.

Årets jakt omfattar 12,5 revir i de fem vargtätaste länen: Gävleborg, Dalarna, Västmanland, Örebro och Värmland. Det halva reviret förklaras med att tre av reviren delas med Norge, och därför bara till hälften räknas in i den svenska jaktkvoten.

Här är revir som omfattas i jakten. Foto: SVT
Licensjakten på varg 2023

Jakten är den största sedan licensjakten återupptogs 2010, och välkomnas av jägarna.

– Det är helt nödvändigt med jakt för att bromsa tillväxten av varg. Vargstammen är den största vi har haft i modern tid, säger Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig i Svenska jägareförbundet, och själv jägare i ett av de utpekade jaktreviren i Värmland.

Totalt får 75 vargar fällas i vinterns jakt, att jämföra med de 203 som fällts totalt under samtliga licensjakter sedan 2010.

Beslutet har överklagats

Syftet med rekordjakten är, enligt länsstyrelsernas jaktbeslut, att minska koncentrationen av vargstammen i de områden där den är som tätast.

Flera organisationer har överklagat jaktbesluten, men utan resultat.

– Man blir uppgiven. Det kommer rapport efter rapport om att vargstammen har stora problem, men man tar det inte på allvar, säger Daniel Ekblom från Naturskyddsföreningens viltvårdsgrupp i Gävleborg, och medlem i Miljöpartiet..

Enligt den senaste inventeringen finns idag 460 vargar i Sverige. Gunnar Glöersen på Svenska jägareförbundet håller inte med om att stammen skulle vara hotad.

- Det där har jag hört sedan åttiotalet, säger han.

Hör argumenten för och emot rekordjakten i klippet ovan.

Fakta

Så många vargar har fällts i jakten 2023 (per revir)

Almhöjden: 3

Flatmossen: 2

Forshaga: 4

Grecken: 6

Juvberget/Ulvåa: 6

Kockohonka: 6

Skacksjön: 6

Tinäset: 2

Venabäcken: 6

Vismen: 6

Ödmården/Mörtsjön: 1

Ölen: 3

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Licensjakten på varg 2023

Mer i ämnet