Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se tidslinjen över vargarnas historia sedan den första kullen i Värmland på 80-talet: ”Det var startpunkten för den stora debatten”. Foto: Jonas Ekströmer/TT/Agnes Wentzel Blank/SVT

Från två till över fyrahundra – 40 år med svenska vargstammen

Uppdaterad
Publicerad

För 40 år sedan föddes de valpar som blev startskottet för vargens återkomst i Sverige. Nu, 2023, väntas licensjakten bli rekordstor. Men hur hamnade vi egentligen här?

I flera hundra år fick den som sköt en varg i Sverige skottpengar. När vargen fridlystes 1965 avskaffades bestämmelsen – men då fanns färre än 10 vargar kvar i landet.

Frågan om vargjakt har länge varit omstridd. År 2010 genomfördes för första gången licensjakt på varg, med stora protester som följd.

– Det är liksom inbyggt i den här frågan. Det är verkligen olika synsätt som står mot varandra, säger Henrik Ekman, vetenskapsjournalist och naturprofil på SVT.

Ständigt kontroversiellt

Åsikterna om hur många vargar som ska finnas i Sverige går alltså isär. Enligt regler på EU-nivå måste antalet vargar vara tillräckligt många för att arten inte ska riskera att dö ut inom hundra år. Men vargfrågan är inte lika infekterad överallt.

– Kontroversen hänger samman med att vi har intressen som vi vill bevaka. Vi har djur som är vår egendom och vi har hundar. Vargen stör det. Den är inget problem bland inuiter, i arktiska Kanada eller på Grönland. Det är när den krockar med våra intressen som det blir kontroversiellt, säger Henrik Ekman.

Se några milstolpar i vargens historia de senaste 40 åren i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.