Nybyggda lägenheter med lägre hyra erbjuds nu på Södra Ladugårdsängen – men inte för alla. Foto: Illustration: Botrygg

Nybyggda lägenheter med lägre hyra – men inte för alla

Uppdaterad
Publicerad

Genom att sälja mark till bostadsbolag – med förbehållet att det förutom bostadsrätter också måste finnas billiga hyresrätter – kan Örebro kommun tillsammans med bostadsbolaget Botrygg nu erbjuda nybyggda bostäder till lägre hyra. Men det är inte alla som är aktuella för de billigare hyresrätterna.

Trångbodda familjer, eller familjer som nyligen separerat, får förtur till nybyggda och prissänkta lägenheter i Södra Ladugårdsängen i Örebro. Det skriver Örebro kommun i ett pressmeddelande.

Satsningen är ett samarbete mellan Örebro kommun och bostadsföretaget Botrygg och syftet är att ge fler chansen att bo i en nyproducerad bostad.

Använder en del av vinsten

”Vi har sänkt månadshyran med cirka 4000 kronor, men kan behålla samma höga standard som i övriga lägenheter i fastigheten. Detta genom att vi använt en del av vinsten från försäljningen av de nyproducerade bostadsrätterna i projektet”, säger Henrik Söderbring, förvaltningschef på Botrygg.

Fortfarande ligger dock hyrorna på mellan 7 000 och 11 000 kronor.

För att kunna söka bostäderna med reducerad hyra behöver familjen nyligen ha separerat eller bo trångt med barn, samt ha en stadigvarande inkomst som minst motsvarar Kronofogdens förbehållsbelopp för dennes familjesituation.

Mer om bostäderna på Södra Ladugårdsängen

  • Bostäderna är på 2–5 rum och kök med bostadsytor mellan 69-111 kvadratmeter.
  • Hyrorna för 2021 varierar mellan 7 168 kronor/månad och 11 517 kronor/månad och räknas upp årsvis i ordinarie hyresförhandlingar
  • Bland de lägenheter som ingår i samarbetet har en trerumslägenhet på 86 kvadratmeter en hyra på omkring 8 900 kronor/månad, jämfört med en normalhyra på cirka 13 000 kronor/månad
  • Lägenheterna fördelas enligt principen först till kvarn och inflytt startar den 27 maj

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.