Johan Pisoni är reporter och programledare på SVT. Foto: Linda Haglund/SVT

Nyhetsåret 2017 – SVT:s Johan Pisoni om skräckväldet i Karlskoga

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Örebro började rapportera om skräckväldet på ett boende för personer med funktionsnedsättning i Karlskoga i januari 2017. Rapporteringen fick snabbt rikstäckande genomslag och reaktionerna var både många och starka.

Under våren 2017 kunde SVT:s reporter Johan Pisoni berätta om hur personal på flera gruppboenden i Karlskoga utsatt flera personer med funktionsnedsättning för systematiska kränkningar i form av både fysiska och psykiska övergrepp. 

Personalen hade även tagit pengar från de boende och placerat dessa på ett privat Ica-kort tillhörande en i personalen.

Varför är det här ditt starkaste nyhetsminne från 2017?

– Därför att det handlade om ett hänsynslöst maktmissbruk. Det var skrämmande att se hur delar av personalen, som egentligen ska se till att de här personerna kan leva värdiga och självständiga liv, istället har använt sin position till att förtrycka dem.

Hur gick rapporteringen till?

– Allt började med att jag snappade upp en offentlig handling från Inspektionen för vård och omsorg. Efter det kontaktade vi både berörda personer, personal på boendena och kommunala tjänstemän för att sätta oss in i vad som hänt. Jag har också tagit del av kommunens egna utredningar och annan dokumentation.

Vilka blev reaktionerna?

– Hundratals personer kontaktade oss på olika sätt. En del ville berätta om liknande händelser, andra bara berätta att de förfärats av rapporteringen.

Vilka konsekvenser fick rapporteringen?

– Man önskar självklart att den här typen av missförhållanden aldrig ska inträffa igen, men det vore naivt att tro det. Jag hoppas däremot att vår rapportering bidragit till en bredare kunskap om LSS-vården, och om personalens skyldighet att omgående anmäla avvikelser och eventuella missförhållanden i verksamheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skräckvälde på gruppboende

Mer i ämnet