Karlskoga kommunhus. Foto: Johan Pisoni/SVT

Kommunen granskar sig själv efter skräckväldet i Karlskoga

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter har tidigare rapporterat om missförhållanden på ett gruppboende för personer med funktionsnedsättning i Karlskoga. Nu har kommunen granskat alla sina LSS-boenden och hittat flera brister som behöver åtgärdas. 

Det har förekommit allvarliga missförhållanden på boenden för personer med funktionsnedsättning i Karlskoga. På ett av de kommunala LSS-boendena har, som SVT tidigare berättat, de boende utsatts för systematiska hot och kränkningar.  

Om personalen ansåg att de boende var överviktiga fick de inget fika. Istället fick de titta på när de andra boende fikade. Enligt anställda ska de som inte ätit upp sin mat ha blivit sparkade på och om någon fick för sig att kasta något, kunde denna straffas genom att personalen ställde sig och började kasta saker på den boende.

Läs mer: Skräckvälde på gruppboende

Verksamheten fungerar bra – trots missförhållanden

Nu har Karlskoga kommun granskat alla sina LSS-boenden för att kunna kvalitetssäkra sin verksamhet. 

I en rapport som SVT har tagit del av framgår att verksamheten, trots rapporter om missförhållanden, fungerar bra. Samtidigt slår rapporten fast att det finns flera brister som bör åtgärdas, men att dessa åtgärder ”ska ses som förslag på hur man kan göra en redan väl fungerande verksamhet ännu bättre”.

Flera brister som kräver åtgärder

Rapporten konstaterar bland annat att flera av kommunens LSS-boenden har en mycket hög vikarieomsättning. Så pass hög att både personal och boenden tycker att situationen inte är hållbar.

Det framgår också att en del personal saknar behörig utbildning och att personalen inte fått någon utbildning om sin skyldighet att anmäla och rapportera om missförhållanden. 

Läs mer: Vanvården på boendet upprör: ”Blir gråtfärdig”

Rapportförfattarna, som består av en extern utredare och en tjänsteman från socialförvaltningen, har därför utformat ett dokument med förslag på åtgärder.  

Under måndagen ska socialnämndens politiker i Karlskoga få en genomgång av vad rapporten har kommit fram till och sedan besluta om hur ärendet ska tas vidare.

SVT fortsätter rapportera under veckan

SVT Nyheter Örebro kommer fortsätta att rapportera om tidigare missförhållanden på gruppboendena i Karlskoga under denna vecka. 

Följ vår rapportering i våra nyhetssändningar, på vår hemsida eller genom vår app: SVT Nyheter.

Läs mer: Pengar från funktionshindrade sattes in på Karlskoga-personalens ICA-kort

• ”Personer som har en varaktig funktionsnedsättning och svårt att klara sig sin vardag kan få stöd enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).

• Stöd enligt LSS kan till exempel handla om att behöva hjälp för att kunna kommunicera med andra, hjälp att förstå och ta in information, eller stöd i form av personlig assistent för att klara sin dagliga livsföring till exempel såsom att äta eller sköta personlig hygien.

• Andra former av stöd enligt LSS kan vara att få särskilt anpassat boende eller möjligheten att få daglig verksamhet, en pedagogisk verksamhet för att ge den funktionsnedsatte meningsfull sysselsättning.

• Målsättningen med LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, är att personer med varaktig funktionsnedsättning ska ges möjlighet att uppnå full delaktighet, jämlikhet och kunna leva som andra.

• Lagen säger att personer med funktionsnedsättning har rätt till goda levnadsvillkor.

• LSS kom 1994 sedan en utredning slagit fast att det fanns stora klyftor på olika områden mellan människor med stora funktionsnedsättning och andra människor.

• Lagen är en rättighetslag och kompletterar socialtjänstlagen, SoL, och hälso- och sjukvårdslagen, HSL.”

Källa: Hjärnskadadeförbundet Hjärnkraft

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skräckvälde på gruppboende

Mer i ämnet